Ta książka opowiada o nauce na różne sposoby. Każdy rozdział zawiera opowiastkę naukową, przepis kulinarny i wiersz Michała Rusinka na ten sam, intrygujący temat, np. dlaczego mentol daje wrażenie chłodu, co to znaczy, że brokuł zbudowany jest z fraktali, i co łączy jajko z Łukiem Triumfalnym.
To nauka dla tych, którzy niezbyt kochają sztywność szkolnych podręczników, a bardziej pasuje im łapanie rytmu nauki i przyprawianie go po swojemu!
Książka bierze udział w akcji Tata też czyta 2024
Czy ty też uważasz, że myślenie naukowe, w połączeniu z kreatywnością i wyobraźnią, ułatwia oraz ubarwia życie na co dzień?
Czy ciasto nie będzie smakowało ci jeszcze bardziej, kiedy zrozumiesz, dlaczego wyrosło?
Czy docenisz mikroorganizmy, kiedy się dowiesz, że dzięki nim możemy się zajadać pysznym chlebem, smakować kiszone ogórki i pić orzeźwiający jogurt?
Czy też uważasz, że małe pytania prowadzą do tych wielkich i że dzięki nim może kiedyś uda ci się rozwiązać zagadki wszechświata?…A teraz może czas na małe co nieco?
Waniliowy napój z bąbelkami, galaktyczną owsiankę, a może zakręcone warzywa? W towarzystwie wyjątkowych wierszy i naukowych opowieści daj się porwać w wir gotowania. Przepisy niech się staną inspiracją dla kolejnych kulinarnych pomysłów. Być może uda się nam je wspólnie zrealizować w przestrzeniach Cogiteonu?!
Garnki, rondle, łyżki niech idą w ruch. Gotuj, smakuj wiersze i faszeruj się wiedzą!
Redakcja ciekawostek naukowych: Piotr Żabicki
Redakcja części kulinarnej i współpraca naukowa: Zespół MCN Cogiteon (Magdalena Chrobaczyńska-Dyląg, Magdalena Czerwiec, Anna Sobol, pracownicy zespołu ds. edukacji)